MES Yazılımı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Madde

İşletmelerin ulusal ve uluslararası pazarda daha rekabetçi olabilmesi için atılan en önemli adımlardan birisi Üretim Yönetim Sistemi (MES) çözümüdür. Üretim verimliliğinin artması, maliyetlerin düşmesi gibi faydalarının yanı sıra MES, üretimin gerçek zamanlı ve şeffaf bir şekilde takip edilmesi, dar boğazların tespit edilmesi, üretimin değişen gereksinimlere uyum sağlaması, ürün kalitesinde artış gibi sayısız önemli faydayı da beraberinde getiriyor.

Doğru MES çözümü, üretim sahanınızı canlı verilerle izlemenizi, böylece pazarda rekabet avantajı kazanmanızı sağlamaktadır. Ancak üretim yönetim sisteminin işletmelere entegre olması ve teoride sunduğu faydaların gerçekleşmesi beklendiği kadar kolay olmamaktadır.

Bu nedenle, MES yazılımını seçerken göz önünden bulundurulması gereken kriterleri Dera Teknoloji ve Tasarım ailesi olarak sizler için sıraladık.

1. Kolay ve Hızlı Adaptasyon

MES çözümü, işletmenizde kullanılan diğer yazılımlarla kolay ve hızlı bir şekilde adapte olmaya olanak sağlamalıdır. Örneğin hali hazırda kullandığınız bir ERP çözümünüz var ise seçilen MES yazılımının entegrasyonu sorunsuz olmalıdır. Böylece üretiminiz aksamayacak, ERP için oluşan şirket içi kültürünüz değişmemiş olacaktır.

2. Sektörünüzü Bilen Uzman Kadro

Üretim yaptığınız sektörü bilen ve çıkabilecek sorunlara hakim bir kadro ile çalışmak son derece önemlidir. Sahadan toplanan canlı verilerin doğru yorumlanması ve dar boğazların tespit edilerek önlemler alınması sektörünüzü bilen uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu aynı zamanda adaptasyon sürecinizin sorunsuz geçmesini de sağlayacaktır.

3. Esneklik Özelleştirmeler

Seçilecek MES çözümü işletme içerisinde farklı ihtiyaçları olan departmanlara entegre edileceğinden özelleştirmelere imkan tanıması son derece önemlidir. MES çözümünün ihtiyaçlarınıza yönelik şekil alabilmesi yazılımdan alınacak faydaları da arttıracaktır.

4. Kullanıcı Dostu Arayüz

Seçtiğiniz MES çözümü işletme içerisinde özellikle sahada kullanılacağından arayüzü kullanıcı dostu olması gerekmektedir. Operatörler tarafından hızlıca benimsenip üretiminin aksamaması da son derece önemlidir. Kısaca MES yazılımı herkes tarafından kolay benimsenip hızlı anlaşılacak bir arayüze sahip olmalıdır.

5. Analiz ve Raporlar

Sahadan toplanan veriler kolay anlaşılır analizlerle raporlanabilir olması gerekmektedir. Bu raporlar sayesinde yaptığınız MES yatırımı sizlere geri dönüş sağlayacaktır. Dar boğazları, duruşları yani işletmenizdeki sorunları görebileceğiniz analizleri sunan MES çözümlerini seçmek kısa vadede size çok şey kazandıracaktır.

6. Veri Güvenliği

Pandemi ile birlikte, işletmelere uzaktan erişim ihtiyacı oldukça önem kazanmıştır. Fakat uzaktan erişim sırasında etkin bir güvenlik duvarı olmayan işletmeler, üçüncü kişiler veya kurumlar tarafından siber saldırılara açık hale gelmektedir. Bu nedenle MES yazılımını seçerken işletmenize hem uzaktan erişebileceğiniz hem de bu erişimin güvenli bir platform aracılığıyla sağlanıyor olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

7. Üretimde Ölçeklenebilirlik

Üretim hacminize uygun MES çözümü seçmek gereksiz maliyetlerden de kaçınmanızı sağlayacaktır. Farklı modüllerle çözüm sunan MES yazılımları ihtiyacınıza göre ölçeklenebilmeli ve üretiminize uygun modüller seçilerek ilerlenmelidir. Ayrıca MES yazılımı işletmenizin hacminin büyümesini sağlayacağından yeni ekipman ve makine yatırımlarına da hızlı bir şekilde entegre olması son derece önemli bir kriterdir.

8. Satış Sonrası Hizmetler

MES yazılımı faydalarını göstermeye başladıkça işletme içerisinde bir kültür haline gelmektedir. Bunun sürekliliğinin sağlanması da MES seçiminde sizlere yardımcı olacak bir diğer kriterdir. Seçilen MES çözümü, işetmenize entegrasyonu üzerinden yıllar geçse de çıkabilecek sorunlara karşı size sürekli destek olmalıdır. Yazılım aynı zamanda gelişen teknolojilere ayak uydurmalı yeni versiyonları ile de sürekliliği sağlamalıdır.

9. Altyapı ve Donanım Desteği

Seçilecek MES çözümü hali hazırda kullandığınız alt yapıya uygun olmalıdır. Alt yapı yatırımı yapacaksanız uygun yatırım için sizleri yönlendirmeli ve gereksiz donanım yatırımlarından kaçınılmalıdır.

İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun MES çözümünü seçmek dijital dönüşüm yolculuğunuzda önemli bir karardır. Bu süreçte uzman danışman kadromuzla tanışmak ve işletmenizin ihtiyacına uygun yol haritasını çizmek için bizimle iletişime geçin.