ERP ve MES yazılımları arasındaki fark nedir?
ERP ve MES gibi dijital dönüşüm araçları, işletmeleri Endüstri 4.0 seviyesine çıkarmada önemli rol oynar. İşletmelerin performans, verimlilik, müşteri memnuniyeti gibi temel stratejik hedeflerini gerçekleştirmelerini kolaylaştırır.
Dijital dönüşümde çeşitli sistemler kullanılmakla beraber MES ve ERP yazılımları imalat sektöründe daha yaygındır. Bu iki sistem çoğunlukla birbiriyle karıştırılır. Bu yazıda ERP ve MES yazılımlarını birbirinden ayıran temel farklar ortaya konulacak.
ERP Nedir?
ERP (Kurumsal Kaynak Planlama sistemi); planlama, satın alma, muhasebe, finans, insan kaynakları ve satış gibi departmanlarda gerçekleşen günlük işleri dijitalleştirerek yönetmeye yarayan bir çözümdür.
ERP, işletmelerin temel iş süreçlerini otomatikleştirmesine, kritik operasyonların maliyetlerinin belirlenmesine ve kaynakların tek bir platform üzerinden yönetilmesine olanak tanır. Kısacası işletmenizin dijital beynidir.
ERP, üretilen ürün sayısı, belirli bir ürün üretmenin işletmeye maliyeti, ürünlerin bileşenleri ve bir ürün üretilirken geçirdiği operasyonlarla ilgilenir.
2. MES Nedir?
Üretim Yönetim Sistemi (MES), ham maddeden bitmiş ürünlere kadar endüstriyel üretim süreçlerini izlemek için tasarlanmış bir yazılım çözümüdür. Üretim yönetim sistemleri (MES); üretim süreçlerini izler, kontrol eder ve sonrasında bu süreçleri optimize eder. MES tarafından sağlanan veriler, karar vericilerin üretim sürecinde yer alan bütün sistemlerin birbirleriyle ne kadar bağlantılı olduğunu anlamalarına yardımcı olur ve bu sayede üretim sürekli iyileştirilebilir.
MES, insan kaynakları, finans ve müşteri yönetimi gibi ofis düzeyindeki operasyonlarınızla üretim hattındaki operasyonlarınızın arasında köprü kurarak entegre bir şekilde çalışmanızı sağlar.
3. ERP ve MES yazılımı arasındaki fark nedir?
ERP şeylerin ‘nedenini’ bilirken, MES ‘nasıl yapılacağını’ bilir. İlki öncelikli olarak iş kararlarını desteklerken, ikincisi operasyonel kararları destekler. Yönetim pozisyonundakiler hızlı sayılara ihtiyaç duyar, teknik yöneticiler ayrıntılara girmeyi sever. Bu nedenle MES sistemleri, genellikle 1000’lerce sensör aracılığıyla, üretim hattındaki operasyonlarına ilişkin gerçek zamanlı ve ayrıntılı bilgiler sağlar.
ERP 4. Seviyedeyken, MES Endüstriyel Otomasyon Piramidinin 3. Seviyesindedir.
ERP yazılımı, iş süreçlerini entegre etmeye ve departmanlar arasında raporlamayı senkronize etmeye odaklanır. Veriler, genellikle belirli bir gecikmeyle, belirli bir süre boyunca görüntülenir. ERP, çoğunlukla ofiste kullanılır.
MES yazılımı ise fabrika sahasında kullanılır ve üretim sürecinin kendisini optimize etmeye odaklanır. MES, makine operatörlerinin iş akışını basitleştirerek, gerçek zamanlı olarak üretim operasyonlarının görünürlüğünü, bilgilerini ve ayrıntılı ölçümlerini gerçekleştirir.
4. MES ve ERP: Mükemmel Uyum
ERP ve MES çözümleri, üretim sürecini nasıl takip ettikleri konusunda birbirinden ayrışmaktadır. Ancak dijital dönüşümü hedefleyen bir imalat şirketi; bu iki yazılımı entegre olarak sistemine dahil etmelidir. Bu sayede tesis maksimum performansta çalışır ve süreçlerdeki darboğazların tespit edilip sürekli iyileştirilmesiyle sürdürülebilir bir büyüme sağlanır.
ERP sisteminize entegre etmek isteğiniz MES yazılımı için bizimle iletişime geçin.